Разположение на магазина МАГАЗИН
shopping-cart КОШНИЦА

Кошницата е празна!

SSD-Diganostics

 Погрижи се за своето SSD. 
Как да направиш диагностика на своето SSD за Windows 10 и Windows 11?


Ако искаш твоят компютър да работи безупречно, периодично трябва да проверяваш, дали най-важните му компоненти са в топ кондиция. Един от основните компоненти, оказващи влияние върху работата на твоето PC е така нареченият solid-state drive или SSD за съхранение на памет. Трябва да признаем, че през последните години SSD-тата придобиха наистина невероятна популярност, надминавайки хард дисковете (HDD) по технически характеристики. И за да може твоето SSD да оперира оптимално, от време на време трябва да го подлагаш на диагностика.   

Ако при работата с компютър забележиш някой от тези признаци, то това е сигурен знак, че SSD-то ти не оперира като хората:

 

  • Твоето РС върви по-бавно от обикновено
  • Апликации и приложения зареждат по-бавно или крашват
  • Често се появя син екран
  • SSD-то ти се разчита като read-only

 

За твое щастие, имаш няколко опции да провериш състоянието на своето SSD, като използваш така наречената SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) технология. Това е технология за мониторинг на изправност на SSD, вградена в различни устройства и софтуери.

 

Windows_11_Command_Prompt

Първи начин: Windows 11 Command Prompt

Има няколко софтуера, които можеш да използваш, за да направиш диагностика на своето SSD. Винаги имаш опция да изтеглиш приложения като CrystalDiskInfo и AIDA64, но най-лесният вариант е да използваш вградената програма за анализ на Windows 11, ако това е операционната система, която е инсталирана на твоя компютър. 

 

Чудиш се как? Следвай тези 4 лесни стъпки:

 

  1. Натисни Search бутона в Taskbar
  2. Въведи “CMD” и натисни “Enter”
  3. Въведи “WMIC” и натисни “Enter”
  4. Въведи “diskdrive get status” и натисни “Enter”

 

Оттук нататък command prompt-a ще ти представи един от два възможни резултата. Ако на екрана се появи “OK”, това означава, че всичко с твоето SSD е наред. Но ако екранът покаже “Pred Fail”, това означава, че има някаква повреда. В такъв случай е добра идея да архивираш данните си възможно най-скоро.

Special_Apps
                                                                                                                                          Елементи от снимката са взети от PCWorld


Втори начин: Изтегляне на специални приложения за диагностика


По-горе споменахме две приложения за диагностика - CrystalDiskInfo и AIDA64. Подобни приложения са достъпни и лесни за използване и могат да бъдат много полезни, в случай че искаш да проведеш и да съпоставиш данни от повече от един вид диагностика. 

 

Например CrystalDiskInfo показва текущата температура на твърдия диск, която е от съществено значение, тъй като прекомерната топлина може да доведе до повреда на диска. Показва също дали SSD-то е в добро състояние или има някакви проблеми, на които трябва да се обърне внимание, броят на грешките при четене/запис, скоростта на интерфейса и колко бързо се прехвърлят данни. Не на последно място показва версията на фърмуера, инсталиран на устройството, което е важно, тъй като актуализациите могат да подобрят производителността и да отстранят уязвимости в сигурността.

 

Подобно на CrystalDiskMark, AIDA64 Extreme също дава информация за състоянието на устройството ти чрез SMART данни. AIDA64 обаче представя тази информация в различен формат - например показва колко данни са записани в терабайти, както и общото време, през което дискът е бил включен.

Seagate_SeaTool
                                                                                                                                           Елементи от снимката са взети от Lifewire


Трети начин: Софтуери, разработени от производителите

Някои от производителите на SSD предлагат безплатни пособия, които ти предоставят повече от просто статистика.

 

Например SeaTools на Seagate предлага подобни на AIDA64 Extreme и CrystalDiskInfo SMART функции за разчитане. Нещо повече той може да провежда различни видове диагностики. Друг плюс е, че SeaTools работи и на драйвове, които са различни от Seagate.

 

Използвайки SeaTools можеш да проведеш два вида диагностика. Първият, Short Generic Test, е по-бързият от двата (в рамките на една минута) и прави основна проверка на това, дали драйвът чете и записва правилно. Другата опция за анализ - Short Self Test, провежда по-задълбочена диагностика. Не само че проверява дали дискът чете и записва правилно, но и следи за повредени блокове, които не могат да съхраняват данни. Нещо повече, тества как драйвът реагира на команди за четене и записване.

 

SeaTools може също и да оправя грешки, в случай че те възникнат в тестовете, за които споменахме, използвайки така наречените Fix All Short и Fix All Long команди. Fix All може да поправя и сменя повредени блокове. Преди обаче да предприемеш подобно действие се увери, че си архивирал данните си.     

 

Разбира се, SeaTools е само един от многото подобни софтуери. Има и други популярни опции на производители като Samsung Magician Software или Western Digital Dashboard, които могат да правят такива SMART диагностики.


В заключение...


Има няколко начина да се направи диагностика на SSD за Windows 10 & 11. Windows 11 има вграден Command Prompt за провеждане на диагностика, следвайки няколко прости стъпки. Вторият начин е чрез специални програми като CrystalDiskInfo и AIDA64. И третият начин е чрез софтуер, разработен от производител - например Samsung Magician Software. 

 

Вече знаеш - SSD-то е основен компонент за оптималната работа на компютъра и съхраняването на данни! Затова се грижи добре за него и не забравяй да правиш редовна диагностика на състоянието му.