Разположение на магазина МАГАЗИН
shopping-cart КОШНИЦА

Кошницата е празна!

 Развенчаване на мита за “дигиталната умора” на очите и синята светлина


Според доклада на Съвета по зрение за 2016 г. за дигиталното натоварване на очите близо 90% от възрастните използват цифрови устройства два или повече часа на ден, като излагат потребителите на синя светлина, която според някои е опасна.


Д-р Адам Гордън, клиничен доцент в Училището по оптометрия към Университета на Алабама в Бирмингам, смята, че прекомерното използване и излагане на синя светлина може да доведе до умора на очите и проблеми с фокусирането, но не изглежда да причинява дългосрочни вреди, очни заболявания или увреждане на ретината.


"Производителите на лещи се възползват от широко разпространения мит за вредната синя светлина и създават продукти, за които твърдят, че ще предпазят очите Ви от макулна дегенерация или други очни заболявания", казва Гордън. "Синята светлина по-често причинява дискомфорт и раздразнение на очите, отколкото физическа вреда. Важно е да разберете какво представлява синята светлина, откъде произлизат съмненията, че дългото стоене пред монитора може да доведе до увреждания, предизвикани от синята светлина и как тя наистина влияе на зрението Ви." 


Какво представлява синята светлина?


Blue Light shining from a phone


Част от спектъра на видимата светлина, синята светлина е високоенергийната светлина, която се позиционира точно след потенциално вредната ултравиолетова светлина.

 

Обикновено синята светлина се предава през окото до ретината, тъй като това е видимата светлина, която очите ни са предназначени да приемат. Светлината е видима за окото и задейства визуалния процес, който води до зрение и виждане.

 

Голяма част от експерименталните и клиничните доказателства, събрани в продължение на 20-30 години, показват, че ултравиолетовата светлина може да бъде вредна за окото и да допринесе за заболявания или увреждане на зрението. Повечето лещи за очила и слънчеви очила, както и много контактни лещи са разработени така, че да блокират ултравиолетовата светлина.

 

Компактните флуоресцентни крушки, фаровете с висока интензивност и други светодиодни осветителни тела в действителност излъчват повече енергия на синята светлина, отколкото по-традиционните крушки с нажежаема жичка. Цифровите устройства, като телевизионни екрани, компютърни монитори, мобилни телефони и таблети, също излъчват значителни количества синя светлина. По-високите нива на синя светлина натоварват повече системата за фокусиране на очите, затова и голяма част от хората предпочитат печатните материали, когато става въпрос за четене на дълги текстове.

 

Вредна ли е синята светлина за очите?


Eye discomfort caused by Blue Light

 

Симптомите на цифровото претоварване на обикновено се свеждат до замъглено зрение и други симптоми, като парене или сълзене на очите, свързани с продължителна употреба на десктоп устройства. Цифровата умора на очите води до сухота и натоварва мускулите, които помагат на очите да фокусират. Когато се взира в цифрово устройство, окото не мига толкова често и това води до по-бързо нарушаване и изпаряване на слъзния филм, който предпазва очната повърхност. Когато повърхността на окото започне да изсъхва, се усеща дразнене, като парене и щипене.

 

При гледане на цифрови устройства очите гледат пикселизирано изображение, което се редува бързо или трепти многократно в секунда. За зрителната система е много по-трудно да поддържа остър или постоянен фокус върху електронно изображение в сравнение с твърдо изображение на хартиен носител.

 

Как да се предпазим от неблагоприятните ефекти на синята светлина?

 

За да поддържате комфортно зрението си, докато използвате цифрови устройства, е важно да използвате правилото 20/20/20. На всеки 20 минути работа с цифрово устройство гледайте настрани за 20 секунди, като се фокусирате върху нещо на разстояние 20 метра от Вас. Използването на капки за изкуствени сълзи или лубрикант също може да облекчи някои симптоми на сухота.

 

Какво показват изследванията на синята светлина?

 

Съществуват някои ранни лабораторни изследвания, които показват, че прекомерното излагане на синя светлина може да увреди някои чувствителни клетъчни слоеве на ретината. Понастоящем няма клинични данни, които да свързват излагането на синя светлина от цифрови устройства с някаква патология или заболяване на окото.

 

Основният ефект на синята светлина - държи ни будни!


Blue Light keeps us awake

 

Един от физиологичните ефекти, които зрителната светлина и по-специално синята светлина поражда, е свързан с нашия вътрешен циркаден часовник. Като част от цикъла на сън, синята светлина потиска мелатонина в мозъка, което ни държи будни. Това ни подсказва кога сме уморени или трябва да сме будни.

 

"Не сме създадени да използваме телефоните и таблетите си на 15 см. от лицето си, особено когато лежим в леглото с включен телевизор", казва Гордън. "Това потиска мелатонина и затруднява пълноценната почивка и съня."  

 

Изключвайте устройствата си един до два часа преди лягане, за да задействате освобождаването на мелатонин, като му дадете възможност да се увеличи точно преди да изпаднете в дълбок и спокоен сън.